Pijn bij het vrijen


Pijn bij het vrijen is een veel gehoorde klacht en komt het meest voor bij vrouwen – in alle leeftijdscategorieën. De pijn kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch of een combinatie van deze factoren. Er kunnen twee soorten pijn onderscheiden worden: oppervlakkige en diepe pijn.

Wat is oppervlakkige pijn? 
Oppervlakkige pijn tijdens het vrijen treedt op bij contact met de vaginamond. Dit is de ingang van de vagina. De pijn ontstaat bij het naar binnen gaan met de penis, vinger of tampon. Opppervlakkige pijn komt meestal door droog slijmvlies. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan dit komen doordat je:

 • niet (voldoende) opgewonden bent.
  Dan is de vagina onvoldoende doorbloed en wordt deze niet vochtig genoeg. Zo kan je partner minder makkelijk naar binnen glijden, wat een pijnlijk gevoel kan veroorzaken. Het gebruik van condooms met glijmiddel of glijmiddel kan het penetreren soepeler maken.
 • een vaginale schimmelinfectie hebt.
  Vaginale infecties kunnen irritatie en pijn bij de vaginamond veroorzaken. Infecties zijn meestal niet gevaarlijk of besmettelijk en de symptomen verdwijnen na één tot twee weken vanzelf.
 • je schaamstreek hebt gewassen met zeep of hebt geschoren.
  Het wassen met zeep en het scheren van de schaamstreek kan droog slijmvlies veroorzaken. Het scheren kan ook huidirritaties veroorzaken waardoor de seks pijnlijker wordt. Probeer je daar niet te wassen met gewone zeep, gebruik liever lauwwarm water of een speciale wasgel.
 • op het moment borstvoeding geeft.
  Het geven van borstvoeding leidt soms tot een verminderd oestrogeenproductie, wat droog slijmvlies kan veroorzaken.

Ook soa’s, vaginisme (onbewuste aanspanning van de bekkenbodemspieren) en het vulvair vestibulair syndroom (branderige pijn en gevoelige huid) kunnen de oorzaak zijn van oppervlakkige pijn tijdens het vrijen.

Wat is diepe pijn?young lovers kiss
Diepe pijn treedt op tijdens het penetreren. Dit komt door een verkeerde houding waardoor de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Dit geeft een onaangenaam of pijnlijk gevoel in de buik. Dit los je op door andere standjes te proberen.

Psychische oorzaken
Het zijn niet alleen de lichamelijke problemen die pijn tijdens het vrijen kunnen veroorzaken. Angst, schuldgevoelens of schaamte kunnen er ook voor zorgen dat je niet voldoende opgewonden raakt en dus niet vochtig genoeg bent. Deze gevoelens kunnen een gevolg zijn van eerdere (slechte) ervaringen of opgelegde denkbeelden – zoals dat seks vies of slecht is. Lichamelijke oorzaken zijn vaak eenvoudiger om op te lossen dan de psychische.

 

Als jij pijn ervaart tijdens het vrijen, blijf er dan niet mee lopen. Als de seks pijnlijk is, kan dit ervoor zorgen dat je je meer gespannen gaat voelen uit angst. Dit maakt het nog moeilijker om opgewonden te worden. Daarom is het belangrijk dat je er over kunt praten met je partner. Seks moet voor jullie allebei fijn zijn dus maak het bespreekbaar.