De houdbaarheid van verliefdheid


Man-VrouwJe weet het nog alsof het gisteren was. De dag dat jij je vriend ontmoette en hopeloos verliefd op hem werd. Je gedachten waren voortdurend bij hem, bij elk bericht hoopte je op een liefdesbetuiging en je telde de uren af voordat je hem weer zou zien. Maar nu jullie een tijdje samen zijn, ben jij met je hoofd uit de wolken gekomen en sta je weer met beide benen op de grond. Hij is nog steeds degene die je het liefste wilt zien, maar je weet inmiddels dat de wereld niet vergaat als je een paar uur niets van hem heb gehoord. Hoe kan het toch dat de bekende vlinders niet meer in jouw buik rond dwarrelen elke keer als je aan hem denkt? Simpel, volgens vele onderzoekers heeft verliefdheid een houdbaarheidsdatum en daarna gaat jullie relatie zich verder ontwikkelen. De verliefdheid wordt liefde.


Verliefd blijven
Het gevoel in je buik, de wereld door een roze bril zien en geen genoeg van elkaar kunnen krijgen, voelt als iets magisch waar veel koppels geen afscheid van willen nemen. Dat snappen wij best. Daarom hebben wij een aantal tips om naast de groeiende liefde, nog een beetje van de verliefdheid in jullie relatie te houden.

Vertrouwen en respect
Het klinkt heel simpel maar blijf elkaar vertrouwen en respecteren. Zo voorkom je irritaties en houd je het gezellig.

Intimiteit
Soms worden de intieme momenten tussen jullie even achterwege gelaten vanwege drukke agenda’s. Lichaamscontact is één van de belangrijkste dingen in een relatie. Houd elkaars hand vast, knuffel en kus. Hier hoort ook een actief seksleven bij. Als dat bij jullie is ingezakt, kun je eenvoudigweg je fantasie gebruiken om het weer wat spannender te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rollenspellen, het gebruik van speeltjes en seks op verschillende plekken in het huis (of als jullie heel dapper zijn op een openbare plek). Laat je verbeelding de vrije loop!

Liefdesmomenten
Doe moeite voor elkaar en maak tijd vrij voor de ander. Zo kunnen jullie momenten inplannen om weer samen te gaan daten en je op elkaar te focussen. Pak hiervoor een vaste dag of beslis spontaan.

Complimenten geven
Niets is fijner dan weten dat jij zelf en wat je doet wordt gewaardeerd door een ander. Geef elkaar daarom complimentjes. Niet alleen als de ander iets speciaals voor je doet maar wat er in je opkomt. Gewoon omdat jouw liefje bijvoorbeeld de liefste lach, mooiste ogen of beste humor heeft.

Verliefdheid en liefde komt niet vanzelf – een goede relatie kost tijd en energie. Maak er samen iets van!