De anticonceptiepil als voorbehoedsmiddel


De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. De werkzame stoffen van deze pil zorgen ervoor dat er geen eicel vrij kan komen. Verder hebben de stoffen ook invloed op de baarmoederwand en het baarmoederslijmvlies. De beïnvloeding van deze drie effecten zorgen ervoor dat de pil de betrouwbaarste methode is om zwangerschap te voorkomen.

Het slikken van de pil
Als je de anticonceptiepil slikt, is het belangrijk dat je de pil elke dag rond dezelfde tijd inneemt. In de meeste strips zitten 21 pillen en bij elke pil staat een weekdag. Zo kun je meteen zien of je die dag de anticonceptiepil wel hebt ingenomen. Let goed op dat je elke dag de pil slikt want van het vergeten van 1 pil – en het hebben van onveilige seks – kun je al zwanger raken.

Ik ben de pil vergeten
Ben je de pil vergeten? Bedenk dan op welk tijdstip je deze had moeten innemen. Als er minder dan 12 uur tussen zit, kun je zonder problemen de pil slikken en verder gaan volgens het normale schema. Zit er meer dan 12 uur tussen, dan gaat het om de week waarin je deze vergeten bent.

Week 1: Ben je slechts 1 pil vergeten in week 1,  neem de pil dan alsnog in en maak de strip volgens het schema af. Let op dat wanneer je seks hebt gehad zonder condoomBirth Control in de twee dagen voordat je de pil bent vergeten, het mogelijk is dat je zwanger bent. Denk je dat je zwanger bent, neem dan eventueel contact op met de huisarts voor advies.

Week 2: Ben je slechts 1 pil vergeten in week 2, dan kun je de pil alsnog innemen en de strip verder afmaken. Je hoeft je verder geen zorgen te maken.

Week 3: Ben je slechts 1 pil vergeten in week 3? Dan heb je twee opties:

  1. Stop direct met de pil voor een stopweek en na zeven dagen kun je beginnen met een nieuwe strip.
  2. Neem de pil alsnog in en maak de strip af. Las geen stopweek in maar begin direct met een nieuwe strip. Hierdoor ben je langer beschermd.

Ben je meer dan 1 pil vergeten, dan kan de betrouwbaarheid afnemen. Dit is afhankelijk van de pil die jij slikt, raadpleeg de bijsluiter van jouw anticonceptiemiddel voor meer informatie.

 

Denk je dat je zwanger bent en wil je dit graag testen? Dan kun je contact opnemen met de huisarts of bestel online een zwangerschapstest.