Condoommaat bepalen


condom-59639_640Een veel gestelde vraag is: Welke condoommaat heb ik? Het is erg belangrijk om te weten welke maat condooms je nodig hebt omdat een slecht passend condoom je niet goed beschermd tegen soa’s en ongewenste zwangerschap. De kans dat het condoom knapt, scheurt of afglijdt is groot als je de verkeerde condoommaat gebruikt. En een ongewenste zwangerschap of een soa oplopen, dat wil natuurlijk niemand! Maar naast de gevaren van een niet passend condoom, zit het voorbehoedsmiddel ook niet comfortabel als het niet de juiste afmeting heeft. Hierdoor kun je minder genieten van de vrijpartij!

De juiste condoommaat kiezen
Hoewel voor de meeste (jonge)mannen geldt dat ‘One Size Fits All’, kan het zo zijn dat een standaard condoom niet goed bij jou past. Je kunt een kleinere of juist een grotere maat nodig hebben. Ben jij wat groter geschapen dan gemiddeld? Dan zit het standaard condoom waarschijnlijk te strak bij jou. Dit zit niet comfortabel én de kans is groot dat het condooms scheurt. Probeer eens een groter condoom van bijvoorbeeld Durex of My Size. De condooms van deze merken zijn breder – en automatisch ook langer – waardoor ze beter zullen passen. Sluit het condoom niet goed om de penis? Dan heb jij misschien juist een maatje kleiner nodig. Probeer eens de XS condooms van Durex of één van de kleinere maten van My Size.

Je penis zelf opmeten
Om erachter te komen welke maat juist is voor jou, kun je jouw penis opmeten. Dit doe je door de omtrek in het midden van de penis te meten. Om de goede maat te bepalen moet je een erectie hebben als je de omtrek opmeet. De gemiddelde omtrek van een stijve penis ligt tussen de 11 – 11,5 cm. Voor deze omtrek is het standaard condoom prima. Is de omtrek kleiner dan 11 cm? Dan wordt het aangeraden om een maat kleiner te proberen. Meet je een omtrek van meer dan 11,5 cm? Probeer dan eens een groter condoom.

Het is het beste om diverse condooms te proberen, zodat je erachter kunt komen welke maat juist is voor jou.